12 December 2013

Flinke daling in aantal executieveilingen

In de eerste negen maanden van 2013 is het aantal executieverkopen fors gedaald. Tot en met september zijn 1.309 huizen gedwongen verkocht en in het Kadaster ingeschreven.

Dat betekent een daling van ruim 28 procent ten opzichte van vorig jaar. In de eerste drie kwartalen van 2012 werden nog 1.822 huizen executoriaal verkocht.

Dat blijkt uit cijfers die NU.nl bij Veilingbiljet heeft opgevraagd, de website die alle executieveilingen aanbiedt.

Bij een executieveiling wordt een woning in opdracht van een schuldeiser geveild, omdat de huiseigenaar zijn schulden niet meer kan betalen.

Volgens Adriaan Helmig, voorzitter en notaris van Stichting Notarieel Instituut Internetveilen (NIIV), kan de daling meerdere oorzaken hebben. "Misschien zijn er minder hopeloze gevallen, maar het kan ook betekenen dat banken de termijn van een volmacht verlengen."

Bij grote betalingsachterstanden kunnen banken een volmacht voor de verkoop van een huis voorstellen. De verkoop van een woning is in dat geval volledig in handen van de bank, die daarbij verklaart dat minimaal het bedrag van een executieveiling eruit wordt gesleept.

Noodgreep

Als huiseigenaren echter niet reageren op dat voorstel of als de woning onverkoopbaar blijkt, kan alsnog op executieverkoop worden overgegaan. "Maar dat laatste scenario is een noodgreep. Executieverkoop is nuttig voor verkoop van hele goede, of hele slechte woningen."

Helmig wijst eveneens op een derde verklaring. "In het meest positieve scenario kun je zeggen dat de woningmarkt weer herstelt. Dan is er sowieso minder gedwongen verkoop nodig, zowel via executies als volmachten."

Oplossing

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vermoedt dat de banken langer blijven doorzoeken naar een oplossing naast een executieveiling. "Dat beleid is jaren geleden al ingezet."

"Banken zoeken zo lang mogelijk met de klant naar een oplossing zoeken voor hun betalingsachterstand. Een veiling levert namelijk altijd minder op. Dat is voor de klant, maar ook voor de bank ongunstig", aldus de NVB-woordvoerder.

Ook het aantal executieverkopen dat op het laatste moment wordt afgeblazen, neemt af. In die gevallen is op het laatste moment nog een regeling getroffen tussen de huiseigenaar en de schuldeiser.

Bron: nu.nl

Ook als u vragen heeft over dit onderwerp, kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met Dielen Gerechtsdeurwaarders.

Deel via: