< Rechter doet geen uitspraak in kort geding Woonbond tegen Belastingdienst
2 juni 2016 15:03 Leeftijd: 6 jaar

VVD en PvdA botsen over adempauze bij schuld

PvdA spreekt van ”prima middel”, VVD ziet pauze niet zitten.


De VVD vindt het niets dat er een adempauze komt voor mensen met zware schulden. De regeringspartij kwam daarover vandaag hard in aanvaring met coalitiepartner PvdA.

Het is niet de bedoeling dat we mensen laten wegkomen met te veel schulden maken'', zei VVD'er Perjan Moors in de Tweede Kamer. ,,Schuldhulpverlening is bedoeld om financieel orde op zaken te stellen, niet om te pamperen, te pappen en nat te houden.''

PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) verdedigde de adempauze juist als ,,prima middel'' voor mensen die diep in de schulden zitten en door de schuldhulpverlening worden ondersteund. Het is de bedoeling dat tijdens de afkoelingsperiode geld wordt gereserveerd voor schuldeisers. 

Volgens Klijnsma zijn deze schuldeisers gebaat bij de ,,financiële rust''. Zij ziet dat belang van de schuldeisers echter niet als voorwaarde voor een adempauze. De essentie ligt bij de time-out voor de mensen met schulden, omdat die geholpen moeten worden, aldus de staatssecretaris.

Perspectief
VVD'er Moors wil dat zo'n adempauze alleen wordt toegekend in uitzonderlijke, extreme gevallen en alleen als het ook in het belang is van schuldeisers. ,,Als mensen steevast uit de brand worden geholpen door de overheid, zullen zij niks leren van hun fouten.''

Hij sprak over een totaal verkeerd signaal, de regeling zou volgens Moors onrechtvaardig zijn voor ,,belastingbetalers die netjes hun rekeningen betalen''.

PvdA'er Keklik Yücel reageerde boos: ,,In de simpele wereld van de VVD bestaan er dus alleen belastingcenten en hard en nog harder straffen.'' Volgens haar kunnen bepaalde maatregelen betrokkenen weer perspectief bieden.


Bron: ad.nl